5 decizii esentiale cand renovezi baia


Categories :


Baia este unul dintre spatiile cele mai importante pentru locuinta, influentand semnificativ confortul intregii familii: mai mult decat o incapere oarecare, este “sanctuarul” ingrijirii personale si loc de relaxare (cine nu-si doreste o baie cu multa spuma?!)

Mobilier baie colectia Albatros - SaviniDue
Mobilier baie colectia Albatros – SaviniDue


Instalatii, finisaje, mobilier pentru baie, obiecte sanitare si decorative… Atatea elemente intr-o baie si tot atatea decizii! Oare care sunt cele potrivite si cum le alegem? Desi renovarea baii nu este niciodata simpla, ieftina sau rapida, unele decizii trebuie bine cantarite de la bun inceput ca sa nu regreti mai tarziu. Iata ce iti recomandam sa iei in considerare atunci cand planifici sa-ti renovezi baia astfel incat sa obtii un spatiu estetic, confortabil si usor de intretinut, care sa te reprezinte si sa-ti faca viata mai placuta in fiecare zi.

  • Te documentezi si clarifici ce iti doresti
    Documenteaza-te, cauta online imagini cu stilul dorit, salveaza-le pe cele care consideri ca reflecta cel mai bine ce-ti doresti in ceea ce priveste estetica si functionalitatea. Totodata, nu uita ca este vorba despre baia TA, deci dorintele tale primeaza. Ce culori preferi? Ce stil iti place? Care obiecte sunt cele mai importante pentru confortul tau zilnic si cum ai vrea sa fie? Cum iti imaginezi baia perfecta? Iar daca vrei o sursa de inspiratie, sigur gasesti ceva care sa-ti placa in gama de mobilier de baie de la SaviniDue din website-ul companiei sau de pe contul de Facebook.
    Listeaza tot ce iti doresti si creeaza apoi, cu imaginile gasite si lista de dorinte, un vision board cu baia visurilor tale. Care va deveni realitate daca…
  • Gasesti specialistii potriviti
    E bine sa stii ce vrei, dar si mai bine este sa te consulti cu profesionistii care te vor ajuta sa concretizezi dorintele.
    Nu poti incepe renovarea pana nu ai gasit instalator, designer, mester care va monta faianta / gresie, precum si un furnizor de incredere de materiale de constructii. Consultandu-te de la bun inceput cu acestia, te poti asigura ca gasesti cele mai bune solutii, ca nu faci greseli, implicit vei economisi si te vei apropia de rezultatul scontat. Un arhitect si/sau designer de amenajari interioare te poate consilia cum sa folosesti eficient spatiul si sa obtii stilul dorit, tinand cont deopotriva de preferintele tale si de stilul general al locuintei. La randul sau, un instalator va sti ce lucrari sunt indispensabile si ce materiale sa aleaga pentru a avea o baie functionala pe termen lung.
    Cea mai eficienta metoda de lucru cu echipa sau compania care se va ocupa de renovare este in etape, respective contractul sa fie semnat si achitat pe masura ce se rezolva diverse aspecte ale amenajarii sau redesignului baii. Principalele etape sunt:
  1. eliberarea spatiului de obiectele vechi (faianta, gresie, instalatii sanitare si electrice etc.)
  2. instalarea noilor circuite si conducte
  3. acoperirea peretilor cu noile placi (rigips, faianta, gresie etc.)
  4. instalarea obiectelor sanitare si a dispozitivelor electrice
  5. finalizarea si predarea lucrarii
  • Prioritizezi functionalitatea
    Inainte de aspect si buget, mult mai importanta este functionalitatea baii. Gandeste-te care sunt aspectele esentiale, cele care iti influenteaza cel mai mult confortul cotidian, cum utilizati spatiul din baie, ce va trebuie, concret, cum va puteti optimiza spatiul si timpul petrecut in baie si simplifica procesul de ingrijire personala, mai ales daca mai multe persoane impart aceeasi baie (cum sunt diminetile aglomerate, cand va grabiti sa plecati spre serviciu / scoala?). De exemplu:
    • Dus versus cada – Daca ai copii, probabil cada s-ar dovedi utila. In schimb, un burlac sau un cuplu care nu petrece prea mult timp in baie poate ar prefera sa aiba doar dus.
    • Un lavoar sau doua (cum obisnuiesc sa aiba, de pilda, americanii in baile matrimoniale)?
    • Mobilier de baie cu rafturi sau cu sertare?
    • Oglinda si/sau dulapior de cosmetice deasupra lavoarului?
    • Cu bideu sau fara? Daca da, unde va fi amplasat, raportat la pozitia WC-ului?
    • De ce spatii de depozitare ai nevoie? Unde ti-ar fi la indemana sa pastrezi diversele obiecte necesare in baie: prosoape, cosmetice, hartia igenica, solutiile de curatenie etc.?
    • Daca ai pisica, litiera ei se va afla tot in baie? Unde va fi amplasata ca sa aiba acces usor si sa nu va incurce nici voi pe ea, nici invers?
    Nu exista raspuns corect sau gresit, conteaza doar ce consideri potrivit pentru tine si familia ta.
    Sa decorezi sau sa renovezi un spatiu generos de baie este o misiune relativ simpla: ai libertatea sa alegi unde sa amplasezi mobilierul, zona dusului, lavoarul, vasul de toaleta si bideul etc. Cu atat mai dificil este insa sa bifezi toate aspectele de stil si functionalitate intr-o baie mica, atunci cand spatiul te conditioneaza in alegerea si amplasarea obiectelor sanitare si a mobilierului de baie, tinand cont de instalatii, pozitia geamului, a usii etc.
    Si cum vorbim de un spatiu cu umezeala ridicata, predispus la aparitia mucegaiului, a petelor de calcar si de rugina, trebuie sa luam in calcul atat o aerisire corecta, cat si faptul ca obiectele sanitare si mobilierul de baie trebuie sa fie astfel configurate incat sa faciliteze intretinerea curateniei si sa reziste la solutii puternice de curatenie. De exemplu, daca ai WC, lavoar, mobilier suspendate, poti curata perfect si pe sub ele din cateva miscari, pentru o igiena perfecta in fiecare zi.
  • Nu faci rabat la calitate, te va costa mai mult
    Unul dintre cele mai importante decizii in renovarea baii, cu efect pe termen lung, il reprezinta alegerea obiectelor sanitare. Daca alegi un lavoar sau o baterie de chiuveta doar dupa pret si/sau aspect, vei simti rabatul la calitate pe propria piele (la propriu). Acum exista baterii sanitare care asigura automat un flux stabil in combinarea apei calde si reci, ba chiar cresc presiunea printr-un jet de aer si, totodata, reduc consumul (vezi gama HansGrohe de baterii de dus sau baterii de lavoar, de exemplu). Implicit, toate acestea se vor reflecta si in confortul vietii tale si al familiei, precum si in buget. Niste materiale proaste se vor uza mai repede, instalatiile sau obiectele sanitare de proasta calitate se vor deteriora si vor necesita reparatii frecvente sau chiar inlocuirea lor, asa ca un produs ieftin nu te ajuta deloc sa faci economie; dimpotriva, vei ajunge sa platesti de mai multe ori, de fapt, basca manopera.
    Bugetele pentru renovari pot sa varieze semnificativ in functie de solutiile alese, de calitatea materialelor utilizate, de costul mainii de lucru, de spatiul amenajat etc. Oricum, chiar si o baie mica, de apartament (ex. 2x3m) poate costa de la 2000 euro, incluzand diverse costuri (instalatii, electricitate, obiecte sanitare, materiale de constructii, accesorii, manopera etc.).
    Oricum, daca lucrarile sunt bine realizate, pot spori semnificativ valoarea locuintei, un avantaj cert la momentul eventualei vanzari / inchirieri.
  • Stabilesti termene realiste
    Cand vine vorba de renovat baia, pot interveni o sumedenie de factori care sa prelungeasca lucrarile: ba nu sunt livrate la timp materialele, ba nu gasesti ce cauti, ba intarzie vreun mester sau, pur si simplu, etapele dureaza mai mult decat ai preconizat. Realist ar fi sa estimezi durata efectiva inmultind cu 2-3 numarul de zile pe care ti-l inainteaza mesterii. Macar va fi o surpriza placuta daca finalizeaza mai repede.

Speram sa-ti fie utile recomandarile noastre. Tu ce preferinte ai privind camera de baie? Lasa-ne un comentariu, sa ne inspiram unii de la altii!

Leave a Reply