Renovarea băilor mici: cadă sau duș?

În amenajarea băii prezentate am ales să renunțăm la recondiționarea căzii de baie, considerând feedback-ul general – atât al meseriașului care a văzut mai multe căzi recondiționate, cât și pe al celor care și-au recondiționat căzile de fontă. Din spusele lor, efectul recondiționării durează maximum 2-3 ani, ulterior începe să se deterioreze emailul, indiferent de metoda de aplicare (DIY sau cu firma specializată). Altfel spus, riști să plătești câteva sute de lei doar ca să prelungești momentul inevitabil când schimbi cada și începi iar renovările. Nu considerăm că aceasta este o soluție general valabilă (unele familii găsesc cada ca fiind indispensabilă în baie, mai ales pentru copiii sau nepotii cărora le place să se joace în cadă), dar trebuie să recunoaștem ca stilul actual de viață, foarte alert, și spațiul limitat din apartamentele vechi nu justifică întotdeauna păstrarea căzii.

Cadă vs. duș

Cel mai important argument pentru a renunța complet la cadă a fost că era folosită, în general, pe post de cădiță de duș și – cred ca toți sunt de acord – este destul de incomod să folosești o cadă pe post de duș. Spațiul în respectiva baie este relativ îngust, adică 1,7 m x 2,5 m, iar achiziția unei cădițe de duș nu era neapărat o soluție practică, considerând faptul că aveam nevoie de o cadiță la dimensiuni care nu sunt disponibile în comerț. Așa că am decis, împreună cu meșterul, să izolăm bine toată baia, inclusiv pereții și tavanul, dar mai ales zona dușului, cu mortar special pentru umezeală (CM17) și soluții profesionale de hidroizolație (sistem Sika), iar ulterior, după ce s-a uscat bine totul, am construit o cadă din gresie.

Este bine de știut că o cadă de fontă, mai ales dacă este mare, se scoate mai ușor după ce o spargi cu un ciocan în cel puțin două părți (mai ales dacă trebuie coborâtă de la etaj cu liftul). Fonta este la mare căutare, deci o poți vinde unei firme de reciclări

Alegerea dușului

Pentru a evita să aluneci sau să stai cu picioarele în apa în timp ce faci duș sau să folosești covorașe de cauciuc, care pot fi enervante uneori, am ales să instalam în cadița nou construită traverse din WPC, recomandate pentru terase (cel mai bun preț la traversele de WPC l-am gasit la BricoDepot, aproximativ 35 lei pentru o traversă de 220cm x14cm / pentru această lucrare au fost necesare 4 bucăți), care sunt foarte rezistente mecanic, se curață ușor și rezistă perfect la umezeală. Un alt avantaj al acestor traverse este că se pot demonta facil, iar astfel poți să cureti perfect tot spațiul respectiv. Sunt două sisteme de îmbinare, respectiv cleme de plastic sau inox.

WPC

Tot din motive de spațiu și buget am ales să nu instalăm o ușă pentru duș, fiindcă apa nu sare mult prea departe, iar peretele lateral + peretele de sticlă (80cm) protejează suficient baia de stropi. Peretele de sticlă l-am achiziționat de la LeroyMerlin.ro, costând 380 lei, dar a fost nevoie să mai cumpărăm o bară de aluminiu, profil pătrat, de 1,5cm, pentru a schimba bara originală de fixare din pachet, care era prea scurta (considerând spațiul, nu o puteam monta lateral, fiindcă altfel incomoda para de duș sau becul). Bara de susținere fiind fixată sus, in colțul peretelui de sticla, oferă o mult mai bună ancorare și siguranța în exploatarea peretelui de sticlă, mai ales când este curățat. Partea de jos a fost fixată cu un canal de plastic, inclus în cutie de producător, lipit cu silicon transparent calitativ.

Paravan sticla

Se spune ca, daca tot faci un lucru, merită să îl faci bine, iar pe acest principiu am ales un sistem de dus Grohe Tempesta cu diverter.

Dulapurile de baie

Singura surpriză neplăcută privind achizițiile a constituit-o dulapul lavoarului, care, încă de la primele utilizări, a început să se umfle de la apă, în special pereții laterali, care nu sunt din MDF calitativ, iar canturile lor se deterioreaza de la apa. Am gasit soluția să cumpărăm baghete de plastic în formă de L, cu 1 cm fiecare latură, lipindu-le pe respectivii pereți laterali cu silicon transparent și împiedicând astfel apa să deterioreze dulapiorul de baie.

În băile mici se recomandă utilizarea la maximum a spațiului liber, iar mobilierul încastrat poate fi o soluție. Lângă vasul de toaletă am instalat un mic dulăpior pentru consumabile și prosoape, iar pentru 100 sau 200 de lei, în funcție de dimensiuni, poți comanda direct (la cotele exacte, apelând la un atelier specializat în debitarea materialelor pentru mobilier), următoarele:

  • o ușă (de preferat MDF, fiind mai rezistentă la umezeală),
  • pereți laterali ai dulapului încastrat și
  • polițe (chiar și din PAL simplu), toate cantuite și perforate pentru fixarea balamalelor.
  • Sistemul de închidere si deschidere poate să fie gen Push to Open. Un astfel de sistem este practic, fiindcă exclude necesitatea unui mâner, și costă doar 3,5 lei. Balamalele și șuruburile nu sunt nici ele scumpe, costând tot câțiva lei/set.

Sistemul de închidere si deschidere poate să fie gen Push to Open

Indiferent de soluțiile alese pentru amenajarea băii, trebuie menționat că uneori este cam cel mai scump spațiu de renovat dintr-un apartament. Variantele sunt multiple, iar în detaliile bine alese stă succesul proiectului. Bugetul trebuie să considere, pe lângă mâna de lucru, materialele pentru construcții, instalațiile și obiectele sanitare, realizarea și instalarea dulapurilor, schimbarea ușii (dacă este necesar), corpurile de iluminat, diverse accesorii etc.

Concluzia noastră este că alegerea arhitectului și/sau a meșterului cu experiență și care să vă ghideze în orice decizie luată, pe baza experienței sale, este foarte importantă. În general este bine să ceri recomandări de meșteri care s-au mai implicat în lucrări asemănătoare, iar pe măsura ce proiectul avansează, recomandăm verificarea constantă (ex. dacă pregătirea se face exact cum s-a stabilit inițial, modul în care sunt realizate finisajele, cum sunt fixate plăcile de gresie și faianță, cum se scurge apa din cădița construită, cât timp durează fiecare etapă etc.). Un astfel de proiect durează aproximativ o lună, începând cu înlăturarea vechii faianțe, îndreptat pereții, timpii de așteptare după aplicarea materialelor de hidroizolație, montarea faianței și a gresiei, instalarea obiectelor sanitare și finalizarea tuturor detaliilor. Un buget realist este între 5.000 și 10.000 lei, în funcție de calitatea materialelor utilizate și costul manoperei.

Pentru vasul de WC merita considerat unul suspendat, fiindca astfel poti optimiza perfect un spatiu mic, iar in lateral este loc si de un mic dulap cu 3-4 rafturi in care sa fie depozitate toate consumabilele pentru toaleta si baie in general.

Pentru accesul la contoarele de apa, pozitionate la nivelul vasului de toaleta suspendat, in dreapta sa, am folosit un sistem de magneti pe o placa de faianta, care se scoate facil si poti sa citesti astfel noile cote.

PS. Dacă doriți datele de contact ale meșterului care a renovat această baie, ne puteți scrie un mesaj privat pe pagina de Facebook a TheMall.ro. Succes și spor la renovat vă dorim! Să iasă peste așteptări!

Lasă un răspuns